Trainer aan het woord; Jeroen Gerritsen over hoe je een nog betere trainer kan worden

Met wie hebben wij het genoegen?

Ik ben Jeroen Gerritsen, 45 jaar, getrouwd met Susan en vader van Sem en Meike. Ik woon in Raalte en werk in Deventer bij Intervisie Zien en Horen. Ik ben sinds drie jaar trainer bij Avior. Sinds mijn begin bij Avior train ik Dames 11 en sinds dit seizoen ook Meisjes A2.

Wat leuk dat je trainer bent bij Avior. Hoe is dat zo gekomen?
Ik heb zelf een aantal jaren gevolleybald bij de heren van Salvora en wij kregen de jeugd in ons team. De bedoeling was om de jeugd verder op te leiden zodat ze door konden groeien naar Heren 1. Ook Rick Schrijver (nu speler bij Heren 1 en trainer van Dames 1) heb ik ooit nog training mogen geven.

Omdat ik volleybalde wilde mijn dochter ook op volleybal, maar er was bij Salvora MC4 geen trainer voor dat team. Ik heb dat toen opgepakt uit nood, maar al gauw bleek dat ik het echt heel leuk vond. Het seizoen daaropvolgend ben ik MA1 gaan doen en ben ik begonnen met de trainersopleiding VT2.

Wat vind je zo leuk aan training geven?
Pff, waar zal ik beginnen? Er is zoveel te benoemen wat leuk is, maar ik denk dat ik de interactie en dynamiek het leukst vind. Vooral omdat ik twee teams train, is echt elke training anders. De ene training is beter dan de andere, maar over het algemeen zie ik veel lachende gezichten op de training en dat is altijd het leukste compliment om te krijgen.

Waar ben je binnen je trainersaanpak al trots op en waar wil je nog verder in ontwikkelen?
Trots is een groot woord, maar ik train en coach niet meer op winnen. Wedstrijden winnen is leuk hoor, maar van fouten maken en moeilijkere tegenstanders leer je veel meer, word je beter en dan wordt uiteindelijk het spelletje ook leuker.

Verder wil ik blijven leren en dus zoek ik uit wat ik niet weet, of vraag een collega om hulp.

Je doet nu weer een trainerscursus toch? Welke is dat en wat kan je erover vertellen?
In het eerste jaar bij Avior mocht ik meelopen met Dames 1 die toen training kregen van Marc de Haan en heb daar veel geleerd. Dit seizoen kwam ik met Marc in gesprek en kreeg de kans om via Avior de opleiding VT3 te doen.

De VT3 doe ik met MA2, omdat ik het team nog niet kende en zo juist goed kan zien hoe het proces met een nieuw team gaat en waar ik mij in kan ontwikkelen. Tijdens de VT3 ben je echt bezig met een heel jaar te plannen, waardoor je structuur biedt aan je team. Je wordt je bewust van de dingen die je doet of juist niet doet en leert waar je eigen valkuilen liggen. 

Heb je naast deze trainerscursus nog meer bijeenkomsten gevolgd om nog beter te worden als trainer?
In de laatste 2 seizoenen heb ik inderdaad meerdere leerzame sessies bijgewoond waaronder: het trainerscafé dat ging over de Psychologie van blessures en herstel (zie deze link), het webinar Trainersbegeleiding van de Nevobo, de workshops Pubers trainen is een vak (zie deze link) en de cursus Jeugdtrainer (zie deze link). Daarnaast heb ik nog de e-learning “Een beetje opvoeder”  gedaan via NOCNSF. 

Heb je nog een tip voor andere trainers binnen en buiten Avior?
Durf te vragen en leer van je collega’s. Meekijken bij iemand anders geeft vaak nieuwe inzichten.

En voor mensen die misschien wel trainer willen worden, maar de stap nog niet durven te zetten zou ik zeggen: gewoon doen. Er zijn cursussen en collega’s zat die je kunnen helpen.

Heb jij net als Jeroen ook de behoefte om een nog betere trainer te worden? Neem dan contact op met je coördinator, de JTC of met Marc via trainersbegeleiding@vv-avior.nl. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden die in de meeste gevallen voor jou volledig gratis zijn!